Брисачи

Брисачите од колата у пазамарката, боневи за бензин, пар-непар денови за возење, ремонт на 100 000 км, …
Има такви работи кои никако да ги забораве виа мозок кој полека заборава и шо било летоска.
На времето сите работи ги разбираме од “Нова Македонија“ радиото, телевизијата (по едно за секоја република) и од мазните весници шо идеа на трафиката (“Ауто магазин“ и “САМ свој мајстор“). И секако најверодостојните информации, поуки и совети – од чаршијата.
А денеска, денеска за сѐ шо ти треба “www“!!! А таму, исто каа на чаршијата, од мајстори до драпаџии, од романтичари до забегани. Секаде човек треба да си “отворе очите“.

Пред некој ден, на една од којзна колкуте стотици телевизии, кажаа дека брисачите на колите (кои веќе не ги носиме по пазамарките, оти сеа палтињата имат џепови само за мобиљки – интелегнтни телефони!!!) они неморале да се мењат каа не бришат убаво. Доволно било да ги исчистиш убаво, да ги стругниш со гланцпапир и да ги “подмачкаш“ со силикон!!! ТРИ ДЕНА ГИ ПЦУАМ, мамицаму да а …
Ама јас сум си крив, арно си знам дека силиконот само за други работи го бива. Јас сум ногу добродушен, верувам на сите. Дури и на ниа шо одкриле дека на Нов Зеланд пред 59’000’000 години живееле пингвини големи колку човек!
БРЕ! Како израчунате 59’000’000??? оти ние 60 или 55 милиони? Ама се гледа дека научниците се од америката, таму цените се секогаш ххх9.99!
Па така после повеќедневно нервирање и незнам колку проби со сите течности шо растварат нешто, колку толку пак може да си ја возам колата без да ги пцуам виа од телевизијата.
А шо да кажам, јас мислам дека виа шо прават брисачи знаат шо кола ќе купам па само мене да ме заебават, БАШ таа големина е дупло поскапа од “нормалните“! А и тоа брисачи ли се, ѓоа црева, сај се виткат, шкрипат, тропат, ама да избришат нешто?!?! ЈОК! Не да ги носиш у пазамарката, и 100 денари да им врзиш не ги зима никој! Порано тоа беа брисачи, една големина за Фиќо, една за 101 и една за сите други ПеЗетки, Лади, Фиати… и бришење, крмнак од 378 кила да се залепе на шофершајбната ќе го изгребе у два пати. А сега, еден комарец да се залепе на шофершајбната со саати сај ќе го размачкува по џамот…  мислиш  брисачите ги прават ниа друштвата за заштита на комарци и дуги штетни и корисни инсекти.
Ништо, “поминувачка нека има“. Сега зомото ќе го претераме со тиа брисачи шо ги имаме, нека ја гребат солта, а на пролет ќе си купам пак (со надежд) најубави брисачи за да три недели после тоа пак почнам да ги пцуам тиа шо продават срање. А не е дека не сум напишал на тиа “признати и прочуени“ фирми дека прават сѐ повеќе и повеќе само шкарт! Мислиш ги интересира нив моето мислење?!?!? Они па си штанцат продукти у Кина, си наплаќаат по европски и шефовите си живеат светски!

И така иде крајот на ваа година со број 2017. Година за заборавање. Ама година која ќе а памтиме. Една од ниа не ногу убавите. Затоа и се радуваме на најновата уште не дојдена. Си обеќаме дека у НОВАТА ќе бидиме попаметни и ќе го користиме времето поинтензивно. И ќе се молиме на чичко Господ да биде со нас и со нашите мили.

за Македонцките работи

Преди ногу години, коа бе по активен по тиа Македонските друштва и организации, како членови на ЗМД работеме на исти интереси и со човеците од МДД Македонија, Ешалан. Тоа е дури наму ки шо француски лафат. Тоа друштво, МДД Македонија во Ешалан и НАШЕТО МД Св. Кирил и Методиј во Баар, беа најактивни и со најбројно членство. Се правеа проекти и манифестации на швајцарско ниво да секоја друга странска заедница у Швајцаријата можеше само да ни завидува.
И после … дојде “политиката“ од Македонија и до нашите иселеници во Швајцарија, ни а удрија ќифијата и толку. Се исподелиме на “наши“, “ваши“, “нивни“ … па од тогаш неколку друштва со илјада членови, се направија илјадници друштва со по неколку членови 🙁
Од сето тоа, мене ми останаа пријателства до ден денешен. Од тиа сите друштва остана само уште МДД Македонија во Ешалан кое стварно ја турка работата по Статутот од кога е формирано – вистинска интеграција на Македонците во Швајцарија и представување на Македонија пред Швајцарската јавност.
Па поканата од страна на МДД Македонија во Ешалан да на нивната традиционална “Новогодишна вечера“ изложам неколку фотографии со Македонски мотиви со задоволство ја прифатив.
“На невидено!“, тоа е зафркнато. Ама каа се оде кај приатели, неможе лошо да испадне! Така и изложбата кај МДД Македонија во Ешалан. Тргнаме да поставиме изложба на фотографии без да знаиме каде, како, колку, шо …?
Ама каа те покануваат приатели и кога ќе те пречекат каа приател, мора убаво да испадне. И испадна
Во прекрасен амбиент, скалапиме една мала презентација на задоволство на сите.

А таму – МИЛИНА! Познати човеци, срдечен дочек, пријатна атмосфера… за јадење човек да не расправа! Членовите на друштвото (во поголем број жените 😉 ) спремиле трпеза на задоволство на сите.
За разлика од тука во германското говорно подрачие на Швајцарија-поготово кај нас во кантонот кој е основач на Швајцарија, на “Новогодишната вечера“ која ја организира МДД Македонија во Ешалан голем број може да се рече и половина од гостите беа швајцарци. Представници на локалните власти, од неколку општини во регионот, приатели на Македонците и швајцарци кои ги ценат овие нивни сограѓани.
(во централна Швајцарија за вакво нешто може само да сонуваме)
Но тоа не е туку-така дојдено. Тоа е резултат на опстојната работа на МДД Македонија во Ешалан.
Исто така тие, швајцарците, својот респект и приателство спрема Македонскиот народ го искажаја со нивните настапи, два машки хорови, со тоа што и двата хора во своите репертуари имаат по неколку Македонски песни.
Убаво е да гледаш како полека човеците се интегрираат, прилагодуваат, напреедуваат. Полека ги прифаќаме убавите работи.
Едноставно да уживаш кога си кај МДД Македонија во Ешалан.

Недела, втора изложба овој викенд.
Веќе познат терен и познати вкусови, а на сето одозгора и “едноставна инфраструктура“ – па крфиите и за пола саат и тука накитени!

Како и секоја година, така и оваа, »Организацијата на жените од Македонија во Швајцарија – ОЖМ-Ш« во декември органиираше “Божиќна трпеза“. И ако уште на почетокот на месец декември, во вистински “празнична“ и приателска атмосфера.
Салата како и секогаш до сега исполнета до последното место. Зошто секој што бил еднаш на оваа, веќе традиционална, манифестација знае дека ќе помине прекрасен ден во друштво на приатели.
Како и секогаш до сега, за кулинарскиот празник се погрижија самите членки на »ОЖМ-Ш«, како и секој од присутните гости. Трпезата полна, богата и разноврсна, празник за очите и вкусовите…
Но членовите на »ОЖМ-Ш« се погрижија не само за гурманското уживање, тука беше и “матичната“ музичка група »МЕРАКЛИИ« кои се погрижија за весело расположение.
А “изненадувањето“ на денот беше балетската група која за момент (ма неколку моменти) ја остави публиката без здив и глас.
Ќе биде излишно да пишуваме дека сето беше безпрекорно организирано и дека стварно е милина да се биде гостин на овој настан… благодариме и до следната година.

После овој викенд останува прашањето, дали ова ќе бидат последните изложби од овој вид?!?!

А шо Македонец ќе бидам јас, ако не напишам нешто негативно???
И на двете места свиреа музичката група »МЕРАКЛИИ«, дечките се СУПЕР, си го знаат занаетот! Ама мора ли да забегуват накај кафанска музика??? На музичари како нив, добри, не им требаат појачала, ама млади се, може ќе приметат, а не би сакал да “забегат.
И уште малку па може ќе го надминиме и ноа да стоиме зад работите шо ги правиме. Човекот шо ми го скрши штафелајот: ништо немаше да изгубиш ако кажеше, “извини ја бе“, а вака секојпат каа ќе ти се издише гумата на колата ќе мислиш на мене!!! 🙂

фотографии, видеа »»» makedonium.ch