für deutsch, drucken sie bitte die eins…

“Beschwerde wegen Urheberrechtsverletzung — Einspruch erhoben.
In diesem Video wurde urheberrechtlich geschütztes Material gefunden.
Der Urheberrechtsinhaber überprüft deinen Einspruch.“

или по нашки:
“Жалба за повреда на авторски права – подигнат е приговор.
Материјал заштитен со авторски права е пронајден во ова видео.
Сопственикот на авторските права ќе ја разгледа вашата жалба.“
На секое второ видео шо ќе го ставам на youtube се појавува оваа порака. И после јас му пишувам дека музиката е купена со програмата со која ги преработувам видеата и после они ќе речат – гут, може да а користиш.
И така со години…

“Шетам“ по интернетот и ОП, ќе видам некој напис кој е збогатен со видео. Нормално го “кликнуваш“ и сакаш да го збогатиш читаното.
АМА – СТОП!!! прво неколку секунди РЕКЛАМИ!
Зошто некој мисле дека јас баш тој момент, кога сакам да видам нов модел на некој мотор или фото камера, ќе се одлучам и ќе одам да земам кредит за куќа????

Со години човештвото одредени работи ги отстапува на компјутерите да им ги работат. И со години ТЕМЕЛНО се работе да извесни групи на луѓе се “заштитат“ зад тие компјутери. Изјавата: “шо да правиме, кмпјутерот згрешил!“ е веќе стара, изживеана, изветвена, глупа АМА уште наголемо се користе! Првиот мој компјутер беше од некоја непозната марка со процесор intel i386 и без харддиск! Од тогаш, тоа беше 1992, до ден денешен НИТУ ЕДЕН од компјутерите шо сум ги имал и кои сега ги имам – НЕ ЗГРЕШИЛ!!!
Затоа шо СИТЕ компјутери се направени да го работат тоа ти шо ќе му го кажиш!!!

ДА!
во последно време ногу ме нервират работите кога морам да се расправам со “компјутери“! Да, светЦките фирми имаат “хотлаајн“ ама и таму кога ќе се јавиш ти лафе компјутерски генерирана порака, која со минути те моле да стисниш1, 2 или 3…
Нервират работи кога за една најобична гршна испорака ќе треба да пишуваш десетици е-мајлови, за на крајот да се смота работта.

НЕРВИРА, денешното општество кое се повеќе се ориентира на профит. Се создадоја машинерии за да се открие последното можно цедење на последната паричка од нормалната раја. Со секој “клик“ некој ѓоа крлеж ти се уфрла у животот и сака да буричка по твоето купче со пари.

Понекогаш се прашувам која е смислата на нашето овоземско постоење? Да бидиме извор на профит на едни или “експериментни глувчиња“ на други? Колку сме неважни како поеднци за сите.
ДА, ци речиш, кур ме боле ја ци живеам како мене ми одговара и не се секирам за ништо! АМА ЈОК – Ѓоката од наму шо замислил да заработува на вакцини, вика: “дете, да фаниш да се вакцинираш оти нема шетање!!!“
И така, пак ќе дојдиме на наа старата: “магарето или змијата ???“